Wearing Clothes From Sweatshops?

Hi Guys!

Hellurei! Skrollaa alas suomenkielistä versiota varten 😉 

 

It is so weird to shoot outfit photos in the countryside ’cause you automatically feel the contrast between the setting and the style you are wearing. But I think it’s funny!

I’m getting this interesting vibe that my everyday outfits and my so called party outfits are meant to be quite similar. Always dress your best is a quote I still find accurate. But sometimes even the “not so glamorous” styles fit nicely to a housewarming party for example. It’s the feeling that you are comfortable and yet feel beautiful.

Sometimes earlier this year when I wore something from H&M or some other huge clothing store, I didn’t feel comfortable in it. And as a result I didn’t feel so beautiful. Now that I’m a vegan I’m also strongly against sweatshops and child labor. I felt so guilty for a long period of time and sometimes I still do for owning these pieces of clothing.

But I needed and need to be gentle to myself.

SONY DSC

Shirt: Pull&Bear

Trousers: Vero Moda

Necklace: Cubus

Sleeveless Trench: Vero Moda

Shoes: Vagabond

SONY DSC

It’s not sustainable (nor possible) that I would throw away all of my clothes that I’ve bought from these companies and buy new ones to replace them. I understand now that it’s an on going process to make my wardrobe totally cruelty free. And even that term is debatable ’cause it means something different to each of us. But cruelty free is where I’m headed and I’m not contributing to those brands that use sweatshops anymore!

I realize now what it takes to buy a cheap shirt from a big store from your nearest mall. There is a reason why I didn’t use know ’cause to be honest we all do KNOW why some the clothes we buy are so cheap. Majority just don’t see the bigger picture. And I was part of that majority and that’s the reason for my guilt.

So that being said I’m kind of getting my disclaimer out there that if you see me post these outfit posts ( ’cause I still like to make them <3 ) with all these brands, you will know the story behind it. That all of these clothes or accessories have been purchased before my journey to veganism began.

SONY DSCSONY DSC

If you would like to know more, here’s some good links for you to check out:

What the F**ck is Ethical Fashion?

The True Cost Documentary

11 Of Your Favorite Fashion Brands That Use Sweatshop Labor

 

If somebody didn’t tell you today: You are wonderful and unique!

Take Care<3

*Meeri

SONY DSC

On todella outoa kuvata asukuvia maalla, koska heti tuntee sen kontrastin mikä asun ja maiseman välillä syntyy. Mutta minusta se on ihan hauskaa!

Viime aikoina on tullut selkeämmäksi se, että haluan omien jokapäiväisten asujen ja ns. juhla asujen välillä olevan vain pieni ero. Pukeudu aina parhaasi mukaan on vieläkin motto, johon uskon vahvasti. Joskus kuitenkin käy niin, että se ei-niin-glamour asu onkin se paras millä voi mennä vaikka kaverin tupareihin. On kyse mukavuudesta ja siitä, että tuntee olonsa kauniiksi.

Aiemmin tänä vuonna, kun olen pitänyt jotain vaatetta esimerkiksi H&M:stä tai jostain muusta isosta vaatekaupasta, en ole tuntenut oloani niin mukavaksi. Sen seurauksena en myöskään tuntenut itseäni niin kauniiksi. Nyt kun olen vegaani, olen myös erittäin vahvasti lapsityövoimaa ja “sweatshops” eli hikipajoja vastaan. Tunsin oloni niin pitkään syylliseksi ja välillä vieläkin, kun pidän joitain näitä artikkeleja päälläni.

Mutta minun täytyi ja täytyy olla itselleni armollinen.

Ei ole järkevää, että heitän nyt kaikki vaatteeni pois, jotka olen ostanut näistä hieman hämäristä kaupoista ja ostan korvaan ne heti uusilla. Tajuan nyt, että täysin julmuudesta vapaa (#crueltyfree) on jatkuva ja pitkä prosessi. Toki myös tätä termiä cruelty free voidaan vääntää ja kaikille se tarkoittaa hieman eri asiaa käytännössä. Mutta sitä kohden olen menossa ja en enää tue rahoillani niitä vaateketjuja, jotka käyttävät näitä hikipajoja.

Ymmärrän nyt mitä tarkoittaa ostaa halpa paita joltain isolta vaateketjulta lähimmästä ostoskeskuksesta. On myös järkevä syy siihen, miksi en käyttänyt sanaa tiedän, koska ollakseni rehellinen, me kaikki kyllä TIEDETÄÄN miksi jotkut vaatteet ovat niin halpoja. Suurin osa ei vaan näe tätä isompaa kokonaisuutta. Ja minä olin osa tuota enemmistöä ja tämä asia on lähde syyllisyyteeni.

Jatkan kyllä näiden asupostauksien kirjoittamista ( koska nautin näiden tekemisestä <3 ), joissa enemmän tai vähemmän saattaa näkyä näitä isoja vaateketjuja. Mutta kun sain tämän asian pois sydämeltäni, niin nyt tekin tiedätte tarinan näiden vaatteiden takana ja sen, että kaikki on ostettu ennen kuin aloitin veganismin.

Jos haluaisit tietää lisää, tässä muutama hyvä linkki, joka kannattaa katsoa:

What the F**ck is Ethical Fashion?

The True Cost Documentary

11 Of Your Favorite Fashion Brands That Use Sweatshop Labor

 

Jos joku ei vielä sinulle tänään sanonut: Olet ihana ja ainutlaatuinen!

Tsemppiä! 

*Meeri