Ystäväni pahoinpideltiin. Taas.

Mitä hienoa aikaa elämme.


Miksi meidän ihmisten on niin vaikea elää tai edes juhlia yhdessä? Miksi haluamme kuulua eri ryhmiin? ”Noi tuolla ja me täällä” – mentaliteetti on niin sota-aikaa. Miksei me kaikki jo ymmärretä, että maailma on monimuotoinen. Kaikki eivät ole samanlaisia, mutta me kaikki olemme yhtä.

Kun kuulin aamulla, että ystävääni oltiin kuristettu baarissa, järkytyin. Mutta hirveää oli, etten yllättynyt siitä, että pahoinpitely tapahtui baarissa. En sano, että alkoholi olisi tämän pahoinpitelyn syy tai koko jutun syvin ongelma. Alkoholista vain usein saadaan niin paljon voimaa tunteille, ettei niitä pystytä kontrolloimaan tarpeeksi. Ajatukset muuttuvat teoksi nopeammin, koska harkintakyky laskee huomattavasti.
Olen myös itse syyllistynyt tähän. Kuka meistä ei olisi? Myönnän suoraan, että olen toiminut väkivaltaisesti tavalla tai toisella muita ihmisiä kohtaan ja suurin osa näistä tapauksista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.
Huomasin kuitenkin jälkeenpäin, että se viha ja ärtymys mitä luulin kokevani jonkun toisen ihmisen takia, oli harhaa. Koin olevani tuon henkilön kanssa vastakkain, ettei meillä ollut mitään yhteistä, että hän ansaitsi vihani. Sekin oli harhaa.

Minä itse olin ja olen vastuussa vihastani ja itse asiassa kaikista tunteistani. Sillä vihalla, joka kohdistuu toiseen henkilöön,on harvemmin mitään tekemistä juuri sen henkilön kanssa. Mutta sillä on kaikki tekeminen sinun itsesi kanssa. Jos joku herättää ärtymystä, se ei oikeuta ojentamaan tätä henkilöä omaan mieltymykseen, varsinkaan väkivaltaisesti.

Viha on sinun ongelmasi, ei sen henkilön, jonka luulet aiheuttavan sen.

Mikä sai sitten tuon henkilön hyökkäämään ystäväni kimppuun? Erilaisuus. Se, että elämme vieläkin maailmassa, jossa eristäytyminen muista on hyväksyttävää ja jopa toivottavaa. Oman epätoivon ja tuskan purkaminen “viholliseen” on vanha kikka, jota on käytetty läpi historian. Ihmistä ei kuitenkaan ole tarkoitettu eristämään itseään muista ihmisistä tai muusta elämästä. Se vain tuottaa lisää tuskaa. Joku on siis mennyt matkalla vikaan. Kaikki me olemme yhtä, vaikka tuo kuulostaakin niin hippizenrauhamaailmanpelastus lauseelta, se kuitenkin on totuus. Se on niin yksinkertainen asia, että miksi emme kaikki vielä tajua sitä? Ihan kuin olisimme vain tyhmiä.

Elämme kuitenkin ajassa, jossa meille annetaan informaatiota enemmän kuin pystymme edes hallitsemaan. Kuinka on siis mahdollista, että kaiken tämän tiedon keskellä, meiltä puuttuu empatiakyky toisia ihmisiä, eläimiä ja koko planeettaa kohtaan?

Joku fiksu nimitti tätä aikaa informaatioajaksi. Minusta se on hieno kuvaus. Mutta kuten elämässä niin myös tällä informaationaikakaudella, jotkut vain oppivat nopeammin kuin toiset. Sen sijaan, että pitäisimme kaiken tiedon, taidon ja infon sisällämme, jakakaamme se. Käytetään hyväksemme sitä, että tieto leviää nopeammin kuin koskaan.

Mitä hienoa aikaa elämme.

*Meeri

 

 

Advertisements

One thought on “Ystäväni pahoinpideltiin. Taas.

comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s